Behangen met fotobehang: zo doe je dat!

 

Behangen met fotobehang is in veel opzichten hetzelfde als behangen met gewoon behang. Het voordeel van behangen met fotobehang is dat de banen al voorgesneden zijn. Het enige dat je nog hoeft te doen is zorgen dat het patroon goed aansluit.

 

In onderstaande video laten we zien hoe je het beste fotobehang kunt aanbrengen. Wil je de stappen nog eens rustig doornemen? Onder de video vind je de instructies stap-voor-stap uitgeschreven.

 

YouTube video placeholder

 

 

Stap-voor-stap behanginstructies voor het aanbrengen van fotobehang

 

1. Positioneren

 

Bepaal waar het fotobehang op je muur komt. Vult de print je hele muur of een deel van je muur?

 

2. Voorbereiden

 

Zorg ervoor dat de muur glad, vetvrij, droog en egaal van kleur is. Zit er nog een oude laag behang op de muur, dan moet je deze eerst verwijderen.

 

Vul eventuele gaten op met een gatenvuller, verwijder alle afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten en schakel elektragroepen uit. Vermijd temperatuurschommelingen en tocht, omdat hierdoor behang kan krimpen met als gevolg dat de naden tussen de behangbanen groter kunnen worden.

 

Rol het behang uit en controleer of het op volgorde ligt. Op de achterkant van de behangbanen staan nummers.

 

3. Loodrechte lijn tekenen

 

Omdat deurkozijnen, muren of plafonds niet altijd waterpas zijn, kun je het beste met behulp van een waterpas of een loodlijn een loodrechte lijn op de muur tekenen. Teken deze lijn ongeveer 47 centimeter (de breedte van 1 baan - 3 cm) vanaf de hoek waar je begint met behangen. Begin je niet in de hoek met behangen maar op een ander punt op je muur, meet dan vanaf dat punt. Maak de lijn niet te donker en te dik, zo voorkom je dat de lijn door het behang heen schijnt.

 

Tip: Behang altijd van het licht af; teken de loodlijn dus aan de kant die zich het dichtste bij het raam bevindt. Op deze manier valt het licht op de naden, zodat je ze goed ziet en je de volgende baan mooi kunt aansluiten.

 

4. Lijmen

 

Bereid de lijm voor zoals aangegeven op de verpakking. Ons fotobehang is gedrukt op vliesbehang. Het voordeel van vliesbehang is dat je alleen de muur met behanglijm hoeft in te smeren. Je hebt dus geen behangtafel nodig. Lijm de muur gelijkmatig in. Breng de lijm per baan aan. Zorg ervoor dat je de lijm wel iets breder aanbrengt dan de breedte van de behangbaan zelf (circa 15 cm breder).

 

5. De eerste baan aanbrengen

 

Plak de eerste baan met een kleine overlap tegen het plafond. Plak de baan recht langs de getekende lijn of loodlijn. Strijk het behang met een behangspatel licht na voor een glad resultaat. Snijd het behang aan de boven- en onderkant af met een afbreekmesje. Houd de behangspatel tegen de plint, zodat je het behang recht en strak kunt afsnijden. Duw eventuele lucht- of lijmophopingen met een behangspatel naar de vrije zijde van de behangbaan.

 

Belangrijk!: Houd bij het plakken rekening met de hoogte van het fotobehang. Is het fotobehang een stuk hoger dan de hoogte van je muur, dan moet je vrij veel behang wegsnijden na het plakken. Bepaal hoe het behang mooier uitkomt, snijd je liever meer weg aan de bovenkant of aan de onderkant van de print?

 

6. De overige banen aanbrengen

 

Plak de overige banen op dezelfde manier stuk voor stuk op de muur. Als er per ongeluk lijm op de voorzijde van het behang is gekomen, moet je die direct wegvegen met een vochtige doek of spons.