Zo maak je de mooiste interieurfoto’s

 

Heb je je muren een mooie make-over gegeven? Dan wil je dit natuurlijk vastleggen en delen! Maar hoe maak je een mooie foto? Dat is makkelijker dan je denkt! We hebben zeven simpele tips voor je verzameld die je meteen kunt toepassen. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, deze tips helpen je om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.

 

1. Fotografeer bij daglicht

Voor het maken van een mooie foto is daglicht essentieel. De optimale tijd om te fotograferen is in de ochtend of tegen de avond aan. De zon schijnt dan niet zo fel, hierdoor ontstaat er een subtiel licht effect zonder schaduwen. Lampen kunnen een kleurzweem aan je foto’s geven, het is daarom beter om ze uit te laten.

lila bladeren behang estahome

 

2. Less is more

Een foto waarop veel te zien is, kan rommelig overkomen. Soms is bij zo’n druk beeld ook onduidelijk waar de foto om draait. Haal storende elementen weg om de focus op het onderwerp (het behang) te houden.

lila bladeren behang estahome

 

3. Gebruik een raster

Zorg dat je onderwerp mooi recht in beeld staat. Gebruik hiervoor een raster. De meeste telefoon camera’s bieden deze optie. Zie je de optie niet in beeld wanneer je de camera geopend hebt? Ga dan via de algemene instellingen naar de camera-instellingen. Hier kun je het raster aan- of uitzetten.

lila bladeren behang estahome

 

4. Pas de belichting aan

We hebben het al gehad over daglicht, maar ook de juiste belichting is belangrijk voor het maken van een goede foto. Felle zon zorgt er bijvoorbeeld voor dat de foto te licht wordt, terwijl tegenlicht ervoor kan zorgen dat je foto te donker wordt. Je kunt de belichting beïnvloeden door met je vinger op je scherm te tikken. Er verschijnt een vierkantje in beeld met daarnaast een slider met een zonnetje. Beweeg het zonnetje omhoog voor meer licht in je foto of omlaag om je foto donkerder te maken.

lila bladeren behang estahome

 

5. Gebruik geen digitale zoom

Wil je het onderwerp van je foto dichterbij halen, probeer dan altijd zelf dichter bij het onderwerp te gaan staan. Digitaal inzoomen (met je vingers het beeld vergroten) kun je beter vermijden, hiermee kan de kwaliteit van je foto zichtbaar achteruitgaan. Je zoomt namelijk niet echt in, maar vergroot het beeld. Hierdoor verlies je pixels en wordt je foto minder scherp. Zonde. Optische zoom kun je daarentegen wel ‘veilig’ gebruiken. Met deze zoomfunctie haal je je onderwerp dichterbij zonder dat je beeldkwaliteit verliest.

lila bladeren behang estahome

 

6. Gebruik een statief

Fotografeer je een donkere ruimte, dan kan een statief een handig hulpmiddel zijn. Wanneer er weinig lichtinval is, heeft de sensor van je camera veel tijd nodig om voldoende licht te vangen. Je moet je camera dus langere tijd goed stilhouden om een scherpe foto te kunnen maken. Hier kan een statief bij helpen.

lila bladeren behang estahome

 

7. Oefening baart kunst

Blijven oefenen is natuurlijk de belangrijkste tip. Dat is nou eenmaal dé manier om ergens goed in te worden. Maak altijd meerdere foto’s, vanuit verschillende hoeken en kies dan het sterkste beeld.

lila bladeren behang estahome

 

Heb je een mooie foto gemaakt?

Laat het ons zien! Tag ons op social media (@estahome.nl) en gebruik de hashtag #ESTAhome. Elke maand geven we 50,- euro shoptegoed weg aan de maker van de mooiste, grappigste of meest inspirerende foto. Lees de voorwaarden op www.estahome.nl/deel-je-resultaat