0

behangtips

Met deze behangtips van ESTAhome.nl is jouw behangklus zo gepiept. Je vindt hier o.a. tips voor het aanbrengen van (vlies)behang, het kiezen van de juiste behanglijm en een link naar een boekje vol inspiratie & tips. 

 

Muur inlijmen en behang droog aanbrengen (behangen vlies en vinylbehang)

 

 •  1. Lijm de muur gelijkmatig in met behanglijm voor vliesbehang.  
 • 2. Begin met behangen van de meest belangrijke wand aan de kant van de belangrijkste lichtbron/raam.
 • 3. Breng het behang direct aan op de muur. Indien gewenst kun je de banen vooraf op maat knippen maar je kunt het behang ook gelijk vanaf de rol aanbrengen.  
 • 4. Plak de bovenkant van de eerste baan behang, met een klein beetje overlap (ongeveer 3 cm) tegen het plafond, aan de muur. Werk van boven naar onder en plaats de hele (op maat geknipte) behang baan tegen de wand.
 • 5. Gebruik een behangborstel om het behang lichtjes aan te wrijven. Als je te krachtig wrijft wordt het papier extra uitgerekt en dat zal later in de vorm van open naden een minder mooi eindresultaat geven.
 • 6. Gebruik eventueel een (aandruk-) roller.
 • 7. Snijd het overtollige behang aan de boven- en onderkant af met een afbreekmesje. Houd een behangspatel tegen de plint zodat het mesje het behang recht, netjes en strak kan afsnijden (breek het mesje na maximaal 4 x snijden af).
 • 8. Plak de volgende baan behang op dezelfde manier en zorg ervoor dat het patroon goed aansluit op de baan die je daarvoor hebt geplakt.

 

 behanginstructies

 

Behang inlijmen, laten rusten en op de muur aanbrengen (behangen papierbehang)

 

 • 1. Knip de banen op de juiste lengte en neem een extra marge van 5 à 10 cm aan de boven- en onderkant. Bij behang met een patroon (rapport), de banen precies tegen elkaar leggen en één voor één afsnijden zodat het patroon goed aansluit. Wanneer je alle stroken in een keer op maat gaat snijden, geef dan de banen dun met potlood een nummer zodat je weet wat de volgorde van alle behangstroken is.
 • 2. Leg een behangbaan met de rugzijde naar boven op de behangtafel.
 • 3. Smeer de hele baan, vanuit het midden, gelijkmatig in met lijm. Vergeet vooral de randen en de hoeken niet!
 • 4. Sla vervolgens de baan vanaf de uiteinden naar het midden toe dicht. Rol de dichtgeslagen baan lichtjes op en laat deze vervolgens, afhankelijk van het type behang, 3 tot 5 minuten inweken. (Volg de richtlijnen op het etiket van de rol)
 • 5. Begin met behangen van de meest belangrijke wand aan de kant van de belangrijkste lichtbron/raam.
 • 6. Pak de eerste ingelijmde en opgevouwen baan behang en laat het onderste deel dichtgevouwen. Pak de bovenkant van de baan met 2 handen vast en bevestig deze, met een klein beetje overlap (ongeveer 3 cm) tegen het plafond, aan de muur.
 • 7. Gebruik een behangborstel om het behang lichtjes aan te wrijven. Als je te krachtig wrijft wordt het papier extra uitgerekt en dat zal later in de vorm van open naden een minder mooi eindresultaat geven.
 • 8. Verwijder lijmresten die op de voorkant van het behang terecht komen direct met een vochtige spons met lauw water.
 • 9. Gebruik voor de kanten alleen bij gladde papieren of vinyl een aandrukroller.
 • 10. Snijd het overtollige behang aan de boven- en onderkant af met een afbreekmesje. Houd een behangspatel tegen de plint zodat het mesje het behang recht, netjes en strak kan afsnijden (breek het mesje na maximaal 4 x snijden af).
 • 11. Plak de volgende baan behang op dezelfde manier en zorg ervoor dat het patroon goed aansluit op de baan die je daarvoor hebt geplakt.

 

 

Welke behanglijm kan ik het beste gebruiken?

 

Wand&Klaar® Vliesbehang

Kant & klare lijm voor het eenvoudig aanbrengen van alle soorten vliesbehang op poreuze, zuigende ondergronden zoals stucwerk, steen, beton, cement, gipsplaat en hout. De lijm is direct op de muur aan te brengen.

· Kant & klare lijm
· 100% klontvrij
· Strijkt makkelijk uit
· Beschikbaar in hoeveelheden van 2.5, 5 en 10 kg.

 

 Bekijk hier de uitgebreide productinformatie

 

 

Wand&Klaar® Vinyl/Papier

Lijm voor het eenvoudig aanbrengen van vinyl- of papierbehang op poreuze, zuigende ondergronden zoals stucwerk, steen, beton, cement, gipsplaat en hout. De lijm is tevens geschikt voor zware wandbekleding en speciale behangsoorten zoals schuimvinyl en fotobehang.

· Kant & klare lijm
· 100% klontvrij
· Strijkt makkelijk uit
· Beschikbaar in hoeveelheden van 2.5, 5 en 10 kg.

 

Bekijk hier de uitgebreide productinformatie

 

 

Maak muren verschillend voor een ruimtelijk effect.

Wanneer je in een ruimte het contrast tussen de muren vergroot, zal de kamer ogenschijnlijk groter lijken. Dit kun je heel gemakkelijk doen door lichte en donkere kleuren met elkaar te combineren. Ook het combineren van drukke en rustige prints kan dit effect creëren.

 

 Behangtip behang combinaties

 

Wat plak ik waar?

Je creëert het meest natuurlijke en harmonieuze effect wanneer je het drukste/donkerste behang op de wand plakt waar het meeste licht valt.

 

Strepen

Met strepen kan je veel verschillende effecten in het interieur creëren.

Plak je strepen verticaal, dan zal de kamer hoger lijken

Plak je strepen horizontaal, dan zal de kamer breder lijken.

Behang met trendy streeppatroon is in vele soorten, kleuren en stijlen verkrijgbaar.

Tip: Je kunt ook met verschillende soorten effen behang  een groots streep effect op de muur creëren door om en om een andere strook uni behang op de wand te plakken. 

 

 

Steep behang van ESTAhome.nl

 

Gelijk = ongelijk

Licht kan door verschillende materialen anders worden gereflecteerd. Hetzelfde behang kan dus in dezelfde ruimte op de ene wand een hele andere uitstraling hebben dan op een andere wand. Daarnaast kunnen er tussen verschillende producties van behang kleine kleurtoon verschillen zitten. Een lichtblauw behang met ster van ESTAhome.nl kan dus toch ogenschijnlijk in kleur verschillen met hetzelfde lichtblauw effen behang van ESTAhome.nl. In de praktijk zal je dus altijd een kleurtoonverschil zien en dit kan erg storend zijn. Probeer daarom in je combinatie te kiezen voor behang waarvan het verschil in kleur goed te zien is. 

 

 
Bezig met laden...