Wij houden van hygge!

Hygge is ontzettend populair en dat begrijpen wij he-le-maal! Hygge is misschien wel hét geheim van een van de gelukkigste landen ter wereld: Denemarken. We leggen je graag uit wat het is en ook hoe je het hygge-gevoel in je huis kunt brengen.

 

Wat is Hygge eigenlijk?

Hygge is de gezellige avond met vrienden, de geur van koffie terwijl je je krant openslaat of het gevoel dat een mooi boek oproept dat je onder een warm dekentje op de bank leest. Het woord hygge (spreek uit als 'hue-ge') is niet letterlijk te vertalen, maar hygge kan het beste beschreven worden als een warme traditie van gedeelde momenten en klein dagelijks geluk. Genieten van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven, zoals quality time met vrienden of familie en aandacht voor elkaar. Bij hygge gaat het niet alleen om gezelligheid, warmte en knusheid, maar ook om bewust leven in het hier en nu door bijvoorbeeld de kleine dingen meer betekenis te geven en ze daarmee mooier te maken. Het is niet gek dat juist in deze tijd waarin mensen veel stress ervaren, deze trend ook buiten Denemarken zo enorm aanslaat.

Hygge

Hoe breng je het hygge-gevoel in je huis?

 

Hoewel hygge veel meer gaat om een bepaalde sfeer of levenshouding dan om een specifieke interieurstijl, kan de inrichting van je huis wel bijdragen aan het hygge-gevoel. Hygge is bijvoorbeeld ook het fijne plekje dat je voor jezelf creëert. De Denen hebben daar zelfs een woord voor: hyggekrogs. Denk daarbij aan die ene heerlijke leesstoel bij de openhaard of een bankje vol lekkere kussens op een zonnig plekje bij het raam.

Bij hygge past een interieurstijl die knus is en rustgevend tegelijk. Het is ook geen toeval dat de Scandinavische interieurstijl gekenmerkt wordt door zacht kleurgebruik en het toepassen van natuurlijke materialen. Een huis wordt bovendien pas echt gezellig door het branden van kaarsjes, het neerzetten van persoonlijke en waardevolle foto’s, bijzondere meubelstukken, oude boeken of andere betekenisvolle spulletjes. Ook met mooi en sfeervol behang kan je een ruimte precies die gezellige hygge-sfeer geven. Om je wat inspiratie te geven, hebben we een aantal een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.  

Hygge

Typisch voor het hygge-sfeertje is bovendien het toepassen van verschillende texturen en stoffen: fijne kussentjes, wollen tapijten of gebreide dekentjes. Kortom: er is niet één vaste hyggestijl. Belangrijk is dat jij je er fijn voelt.  

 

Bijpassende producten: